Het marktaandeel van Blackberry blijft in de Verenigde Staten flink dalen. Tegelijkertijd is de waarde van de aandelen op de beurs de afgelopen maand met 50 procent gestegen.

De stijging in de waarde van het aandeel is voor een deel het gevolg van de aankondiging van nieuwe toestellen, de problemen zijn daarmee echter niet direct voorbij.

Vooral de overname van Motorola door Google zorgde namelijk voor een betere positie van Blackberrymaker RIM op de aandelenbeurs. Door de overname wordt het aannemelijker geacht dat ook RIM overgenomen zou worden door een techgigant.

Nieuwe toestellen
De nieuwe Blackberry Bold is inmiddels in de verkoop gegaan, maar is nog niet meegenomen in de meest recente cijfers van onderzoeksbureau Comscore. Een aantal andere nieuwe toestellen komt de komende maanden beschikbaar.

De nieuwe toestellen moeten het marktaandeel van Blackberry op vooral de Amerikaanse markt herstellen, maar de daling die al bijna een jaar bezig is, is niet in een handomdraai goedgemaakt.

Vrije val
In de periode juli, augustus en september 2010 had Blackberry in de VS een marktaandeel van 37,3 procent was betreft besturingssystemen. Dat daalde in december naar 31,6 procent. Inmiddels staat dit percentage op 21,7 procent.

Blackberry OS is ingehaald door Apple met iOS en Google met Android.


iPhones en Samsung
Ook als gekeken wordt naar het marktaandeel op het gebied van fysieke toestellen en niet alleen het besturingssysteem, is het aandeel van Blackberry flink gedaald. Van 9,3 procent in september 2010 naar 7,6 procent in de periode eindigend in juli 2011.

Apple is inmiddels met alleen de iPhone al groter. Daarnaast staan Motorola, LG en Samsung ook boven Blackberry. Vooral Samsung doet het de afgelopen maanden goed.

Uit de cijfers blijkt zoals verwacht dat het besturingssysteem Android een enorme groei heeft doorgemaakt tussen september 2010 en juli 2011: van 21,4 naar 41,8 procent. iOS op smartphones ging van 24,3 naar 27 procent.


Oorzaak
Analisten wijten het verlies van Blackberry vooral aan het feit dat er lange tijd geen nieuwe toestellen werden gelanceerd. Nieuwe Androidtoestellen en de iPhone 4 konden daarom marktaandeel van Blackberry overnemen. Bovendien zou het besturingssysteem Blackberry OS achterblijven.

In 2012 komt RIM naar verwachting met een nieuw besturingssysteem. Bovendien blijft de fabrikant het goed doen in bijvoorbeeld Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Globaal gezien neemt het aandeel echter wel af.


nu.nl

Published On: 01-09-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht