Regeringspartij PvdA wil dat consumenten die het slachtoffer worden van digitale bankfraude standaard hun geld terugkrijgen. Wat de partij betreft gebeurt dat zelfs als gebruikers geen beveiligingssoftware hebben geïnstalleerd.

Wat PvdA-Kamerlid Henk Nijboer betreft komt er een wettelijke regeling die banken verplicht om gebruikers altijd hun geld terug te geven als ze slachtoffer zijn geworden van bankfraude. Dat schrijft het AD. Nu wordt van geval tot geval bekeken of gebruikers hun geld terugkrijgen, al vergoeden de banken getroffen klanten in de meeste gevallen uit coulance het verdwenen bedrag.

Nijboer vindt de huidige regels echter niet duidelijk genoeg. Wat het Kamerlid betreft wordt de schade zelfs vergoed wanneer gebruikers geen virusscanner of firewall hebben. "Ik vind dat onvoldoende reden. Pas als een consument flagrant nalatig is en zijn gegevens op een presenteerblaadje aanbood, wordt dat anders", aldus de parlementariër. In veel gevallen wordt bankfraude gepleegd via phishing of het plaatsen van malware.

Het parlementslid wil verder dat er een compensatieregeling voor het betalingsverkeer komt. Als banken langdurig last hebben van storingen en consumenten en winkels daarvan schade ondervinden, moeten ze die schade vergoed krijgen, vindt hij. Nijboer zal zijn plannen presenteren tijdens een rondetafelsessie in de Tweede Kamer over het onlinebetalingsverkeer. Die wordt gehouden naar aanleiding van de recente bankstoringen.

Tweakers.net

Published On: 30-05-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht