iPhones en andere smartphones kunnen bankpassen beschadigen door de sterke magneten die erin zitten.

De Rabobank waarschuwt daarvoor. De bank adviseert bankpassen bij moderne mobieltjes uit de buurt te houden. De ING en pinbeheerder Currence zijn minder stellig over de schadelijkheid van telefoons.

De stralingsgolven van iPhones, Blackberry's toestellen met Android demagnetiseren bankpassen, waardoor de bankpas het niet meer doet, stelt de Rabobank.

In de moderne telefoons worden magnetische sensors gebruikt om vast te stellen of iemand het toestel aan zijn oor houdt. Het scherm wordt dan vanzelf gedimd.

ING en Currence

De ING ziet geen sterke signalen dat storingen perse door de smartphones komen, zegt een woordvoerder van de bank. "Storingen kunnen door van alles komen zelfs door een magnetische sluiting van een portemonnee."

Currence, het bedrijf dat pinnen in Nederland regelt, ziet smartphones ook niet als oorzaak van kapotte bankpassen. "Bankpassen kunnen wel eens weigeren door magnetische velden. Dat komt niet per se door smartphones. Het kan al komen wanneer je twee bankpassen tegen elkaar aan legt." Ook stof in een pinautomaat zorgt voor problemen.

2012
Hoe groot het probleem ook is, vanaf 2012 speelt het geen rol meer. In dat jaar wordt afscheid genomen van de passen met magneetstrip. Daarvoor in de plaats krijgen bankpassen een chip en die is niet gevoelig voor magnetische straling. Dan zit er nog wel een magneetstrip op maar dat is alleen voor betalingen in het buitenland.
http://www.nu.nl/internet/2381109/rabobank-waarschuwt-smartphone-bij-bankpas.html

Published On: 17-11-10|Categories: nieuws|

Deel dit bericht