Sinds afgelopen zomer teistert de browserkapende ransomware Browlock duizenden internetgebruikers. Ook Nederlanders zijn intussen het mikpunt.

De op maat gemaakte ransomware voor Chrome en Firefox dwingt slachtoffers losgeld te betalen. Waar ransomware doorgaans gemikt is op besturingssystemen, denk aan het inventieve Cryptolocker of PowerLocker, vergrendelt Browlock je browser. De Franse securityexpert en blogger Kafeine noemt Browlock in een blogspost "deprimerend" en komt met cijfers. Slachtoffers van Browlock betalen gemiddeld 100 euro per persoon.

 

Hij schrijft in een uitgebreide blogpost over de inmiddels duizenden aanvallen van de malware. Volgens Kafeine, die de statistieken via een beheerderstool bemachtigde, trappen er ook daadwerkelijk veel mensen in. De bewuste beheerder incasseerde al 1806 vouchers, een betaalwijze waarmee de ransomware kan worden afgekocht. Dat komt neer op 225 betalers per dag via uKash of PaySafeCard.

Windows en Mac

Browlock wordt vaak ingezet als failover wanneer andere malware in een exploitkit niet succesvol is, schrijft de beveiligingsonderzoeker. De Nederlandse variant van Browlock doet zich voor als zijnde de politie en werkt op zowel Windows als Mac.

Klik hier voor een voorbeeld

webwereld.nl

Published On: 20-06-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht