De naam van de RDW wordt misbruikt in een phishingmail. Het bericht gaat over een gratis kentekencard. Ook de organisatie waarschuwt op de site niet te reageren op de mail, omdat de RDW niet de afzender is van het bericht.

Kentekencard
​
Volgens het bericht maakt het papieren kentekenbewijs plaats voor een kentekencard, een nieuw kentekenbewijs in de vorm van een pasje. "Dit kentekenbewijs op creditcard formaat is niet alleen veel handiger om te bewaren, maar via de chip ook een stuk minder fraudegevoelig", aldus de mail.

Herkennen
Er zijn een aantal zaken waaraan de ontvanger kan zien dat deze mail niet door de organisatie is verstuurd. Zo staat er al een taalfout in het onderwerp. Daarnaast eindigt het e-mailadres niet op RDW.nl, maar op noreply.nl. Ook komt de gebruikte afbeelding niet van de site van de RDW, maar van een andere website.

Link controleren
In dit soort berichten staat vaak een link. U kunt een foute link of knop herkennen door met uw cursor boven de link te hangen, zonder erop te klikken. Bij de meeste programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld. Wie op de reactielink in deze mail gaat staan, ziet dat daar twee hyperlinks in zitten verstopt. Een link verwijst naar een Zweeds domein, de ander naar Google. U komt dus helemaal niet terecht op de site van de RDW.

Advies
​Negeer de link. Als u wel op de link klikt in dit soort berichten, krijgen oplichters mogelijk via phishing uw persoonlijke gegevens in handen of u komt terecht op een malwarewebsite, waarbij uw computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software. Verwijder daarom het bericht en reageer ook niet op de mail. Als u wel reageert, weten de oplichters dat uw e-mailaccount actief is.

fraudehelpdesk.nl

Published On: 13-05-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht