Samsung heeft de langverwachte Galaxy S5 aangekondigd op het Mobile World Congress. Het nieuwe vlaggenschip krijgt een 5,1"-scherm met een resolutie van 1920×1080 pixels en een quadcore-soc op 2,5GHz, vermoedelijk de Snapdragon 801.

Volgens Samsung, dat in Barcelona zijn jaarlijkse Unpacked-evenement hield, beschikt zijn nieuwe Android-topmodel met een 5,1"-Super Amoled-scherm over een iets groter scherm dan zijn voorganger, de Galaxy S4, die het met een 5"-scherm moest doen. De resolutie is met 1920×1080 pixels echter hetzelfde gebleven. In de behuizing draait een quadcore-soc op 2,5GHz; hoewel Samsung geen details gaf, gaat het waarschijnlijk om de Snapdragon 801 van Qualcomm. De hoeveelheid ram bedraagt 2GB, terwijl de camera 16 megapixels heeft. Daarmee is het trouwens mogelijk om video in 4k-resolutie te schieten. De fabrikant stelt dat de Galaxy S5 de snelste autofocus heeft van alle smartphones, terwijl het ook mogelijk is om pas na het nemen van de foto scherp te stellen.

Alhoewel de behuizing van de Galaxy S5 aan de voorkant sterk lijkt op eerdere modellen in de serie is de achterkant anders: deze is voorzien van 'putjes', waardoor het geheel waarschijnlijk minder 'plastic' moet lijken. Daarnaast beschikt de behuizing over ip67-certificatie, wat inhoudt dat deze tegen stof en water moet kunnen; het is mogelijk om de smartphone zonder schade een half uur lang onder water te houden tot een diepte van één meter.

Samsung heeft een vingerafdrukscanner toegevoegd aan de home-knop. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om de smartphone te ontgrendelen. Het concept is vergelijkbaar met wat Apple introduceerde bij de iPhone 5S, al moet bij de Galaxy S5 over de homeknop geveegd worden om de vingerafdrukscanner aan te zetten. Het systeem kan de afdrukken van drie verschillende vingers onthouden.

De software is gebaseerd op Android 4.4.2, momenteel de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem. Daarover heeft Samsung zijn eigen Touchwiz-skin gelegd met veel zelfontwikkelde apps. In zijn presentatie liet de fabrikant weten dat zijn nieuwe interface is versimpeld en meer 'clean' moet aanvoelen. Eerder ging het gerucht dat Samsung minder 'bloatware' in zijn Android-smartphones zou stoppen op verzoek van Google.

De accu zou bij internetten via lte tien uur mee moeten gaan, terwijl deze het bij video kijken twaalf uur lang uit kan houden. Er is tevens een nieuwe, softwarematige accubesparingstechniek ingebouwd die niet-essentiële functies van de smartphone uitzet: zo blijft het bijvoorbeeld mogelijk om te bellen en sms'en, maar worden andere zaken uitgezet. Wel is duidelijk dat het scherm zeer donker afgesteld kan worden, tot een minimale lichtintensiteit van 2cd/m2. De accu kan draadloos worden opgeladen.

Verbindingen kunnen gelegd worden via de 4g-netwerktechnologie lte, wifi 802.11ac met mimo, bluetooth 4.0 en nfc. Naast conventionele sensoren kan de Galaxy S5 ook het hartritme van de gebruiker meten; de sensor bevindt zich achterop de behuizing, naast de flitser voor de camera. Dit is nuttig voor gebruikers die hun toestel gebruiken bij het sporten. Daarvoor levert Samsung overigens ook software mee, waaronder de S Health-app.

Samsung brengt de Galaxy S5 in april wereldwijd in 150 landen uit, waarbij Nederlandse winkels waarschijnlijk ook worden voorzien. Het is echter nog niet duidelijk wat de prijs van het nieuwe Samsung-topmodel wordt. De introductieprijs van de voorganger, de Galaxy S4, lag rond de 700 euro. Tijdens de presentatie liet Samsung weten dat het inmiddels meer dan 200 miljoen Galaxy-apparaten heeft verkocht.

Op zondag kondigde de Koreaanse fabrikant al de smartwatches Gear 2 en Gear 2 Neo aan. Deze opvolgers van de eerste Gear-smartwatch draaien niet langer op Android, maar op Samsungs eigen mobiele besturingssysteem Tizen en moeten ook vanaf april verkrijgbaar zijn. De accessoires kunnen verbonden worden met de Galaxy S5.

Er kwamen in de afgelopen maanden al vele geruchten naar buiten over de Galaxy S5. Zo was al bekend dat Samsung het toestel tijdens het MWC zou aankondigen. Ook details over het scherm en de gebruikte soc waren al bekend. De in geruchten genoemde schermresolutie van 2560×1440 pixels bleek echter niet te kloppen.

tweakers.net

Published On: 25-02-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht