Het afgelopen jaar is de hoeveelheid verstuurde spam sterk afgenomen. Dit meldt Krebs on Security, een weblog over internetveiligheid van Brian Krebs. Waar in juli 2010 nog bijna 250 miljard e-mails per dag verstuurd werden, zijn dat er inmiddels minder dan 50 miljard.

Deze berichten worden onder andere bevestigd door Cisco Systems, die ook de hoeveelheid spam per dag bijhouden, en Symantec. De belangrijkste reden voor de vermindering van spam is de succesvolle jacht op een aantal grote botnetwerken het afgelopen jaar. Inmiddels is 'slechts' 72,9% van de dagelijks verstuurde e-mails spam, waar dat in 2010 nog 90% was. Ook het vrijwillge vertrek van een aantal grote botnets zoals Spammit heeft aan de daling van spam bijgedragen. Ook de ontmanteling van het grootste spambotnet Rustock, in de gloriedagen goed voor bijna de helft van alle verstuurde spam, heeft bijgedragen aan een veel kleinere hoeveelheid spam.


""

Het slechte nieuws is echter dat de mensen achter deze netwerken op zoek zijn naar nieuwe methodes om hun spam te verspreiden. Een nieuwe rootkit genaamd TDL-4 draagt bij aan deze nieuwe methode. TDL-4 werkt namelijk onder het niveau van het besturingssysteem waardoor dit ontzettend lastig op te sporen is. Hierdoor kunnen cijfers over hoeveel infecties met TDL-4 erg uiteen lopen, aangezien het heel lastig te traceren is.Ook andere kanalen zoals Twitter worden steeds vaker ingezet. Onduidelijk is echter in hoeverre dit de daling van de spam via email compenseert.

Techzine

Published On: 04-07-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht