Een Amerikaanse startup omzeilt Apple’s ban op Flash door die content te streamen; video én apps. De browsersessie draait dan op de servers van dit bedrijf.

De startup, iSwifter, werkt via een app. Daarmee zijn zowel Flash-video’s als –applicaties, zoals games, te draaien op de iPad. De eigenlijke Flash-code draait op de cloud-servers van de app-maker. De iSwifter-app werkt nu alleen via WiFi-verbindingen, maar 3G-support is in de maak.

Nagware
De streamer voor Flash-code is gratis beschikbaar in de iTunes App Store van Apple. De maker vraagt gebruikers wel een vergoeding (van 3 dollar), via pop-ups in de app. Aan een uitvoering voor de iPhone en iPod Touch wordt nu gewerkt. De 3G-support is al in bèta gedemonstreerd aan techblog AllThingsD.

Het prestatieniveau valt volgens recensies van iTunes-gebruikers wat tegen, maar is volgens AllThingsD boven verwachting. Een wat zware Facebook-game in Flash draait redelijk via iSwifter terwijl het onspeelbaar is op Android-tablets.

Android, Phone 7
Verder heeft het bedrijf plannen voor een Android-variant en een Windows Phone 7-uitvoering. Formeel draait eerstgenoemde mobiele besturingssysteem van zichzelf al Flash, maar voor tablets met Android 3.0 (Honeycomb) is het nog wachten op Honeycomb 3.1. Flash-maker Adobe heeft Flash voor Honeycomb gemaakt op basis van elementen in die aankomende update.

Windows Phone 7 is net als Apple’s iOS een gesloten platform dat alleen goedgekeurde code mag draaien. Microsoft heeft zich niet zoals Apple uitgesproken tégen Flash, maar maakt er geen haast mee. De al geplande grote update in de tweede helft van dit jaar brengt Internet Explorer 9, maar geen Flash-support. Phone 7 draait wel Microsofts eigen Flash-alternatief Silverlight; het gebruikt dat zelfs als basis voor apps.

Alternatieven
Flash-maker Adobe werkt zelf ook aan een streamingmethode voor de iPad en iPhone. Dat werkt alleen voor video en bestaat uit serversoftware die Flash-films converteert naar een MPEG2-stream. Vorig jaar is er al een andere methode opgedoken om Flash zelf direct te draaien op de iPad. Daarvoor moet dat iOS-apparaat wel jailbroken zijn. Hetzelfde geldt voor de uitvoering van dit zogeheten Frash voor de iPhone.

AllThingsD noemt nog de met iSwifter vergelijkbare Skyfire-app. Die werkt echter alleen voor Flash-video, niet voor -apps. Die software heeft begin 2008 zijn debuut gemaakt als multimediabrowser voor mobiele platformen. In juni vorig jaar is er nog een open source-alternatief opgedoken dat Flash-content, zoals animaties en ads, converteert naar html5 en JavaScript.

iSwifter demonstreert Flash-content in zijn iPad-app:


Webwereld

Published On: 04-05-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht