De storing bij Vodafone na een brand in een bedrijfspand in Rotterdam gaat waarschijnlijk de hele dag duren.

Dat heeft een zegsvrouw van Vodafone woensdag rond 11 uur gemeld.
''Als we nu een voorzichtige schatting doen, is er pas aan het eind van de dag weer normaal telefoonverkeer mogelijk in de getroffen regio’’, stelt ze. Het gaat om de regio’s Rotterdam, Den Haag en Kennemerland, maar er zijn ook problemen in de rest van het land.

De storing ontstond woensdagochtend door een grote brand in een belangrijk lokatiekantoor van Vodafone in Rotterdam. Uit veiligheidsoverweging is alle elektriciteit in de netwerkcentrale uitgeschakeld.

Hierdoor is zowel het 2G-netwerk (bellen en sms) en het 3G-netwerk (mobiel internet) in de Randstadregio grotendeels is uitgevallen. Dat betekent dat er geen sms, spraak en dataverkeer mogelijk is. Ongeveer een kwart van de 5,3 miljoen klanten ondervindt hinder van de storing.

Overbelast
Vodafone maakt gebruik van vijf grote zendpunten. Doordat de locatie Rotterdam voor onbepaalde tijd is uitgevallen, worden de andere vier punten op dit moment ''flink overbelast. We proberen een deel van het telefoonverkeer in Rotterdam om te leiden, maar hierdoor ontstaat dus een flinke file in de rest van het land.’’

Uit onder meer het noorden en het oosten van het land kwamen woensdagochtend ook meldingen dat Vodafone-klanten niet of zeer slecht bereikbaar waren.

Debat
Het CDA heeft inmiddels een debat aangevraagd met minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en minister Spies (Binnenlandse Zaken). De partij wil weten waarom er geen noodoplossing is voor dergelijke situaties.

Ook vraagt het CDA zich af of de providers in noodgevallen niet tijdelijk kunnen samenwerken en hoe kwetsbaar de vitale overheidsbedrijven zijn.

De Rijksoverheid zelf gebruikt ook de diensten van Vodafone, maar de overheid is niet geheel afhankelijk van deze ene aanbieder, zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Veel ministers en Kamerleden zijn wel slecht bereikbaar.

KNMI
Ook de helft van het meetnet van het KNMI is als gevolg van de brand uit de lucht. Het weerinstituut heeft niet de beschikking over de gegevens van 20 meetstations verspreid over Nederland.

Belangenorganisatie ZZP Nederland wil dat Vodafone ''een gebaar'' maakt naar zijn klanten na de grote storing. Voor kleine zelfstandigen is het een ramp als ze niet kunnen bellen, niet gebeld kunnen worden en geen dataverkeer hebben, aldus directeur Johan Marrink.

''Een gebaar zou mooi zijn. Geef zelfstandigen een maand gratis bellen, of een week. Maar laat ze in ieder geval weten dat je met je klanten te doen hebt, dat je ze belangrijk vindt'', aldus Marrink.

De brand ontstond om 5.00 uur woensdagochtend. Hoe de brand ontstaan is, is nog niet duidelijk.

NU.nl

Published On: 04-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht