De 'Bible Belt-versie' van netneutraliteit, waarin een uitzonderling wordt gemaakt voor filteren op ideële gronden, is verworpen. De strikte versie is nu definitief wet.

Netneutraliteit is nu definitief bij wet verplicht. Er komt geen uitzondering dat de isp het internet wel mag filteren als klanten dat willen op ideële of religieuze gronden. De Eerste Kamer is daarmee akkoord gegaan met het voorstellen zoals de Tweede Kamer die voorstelde.

Vorige week leek het nog op dat een meerderheid van de Senaat voor de Bible Belt-versie was. Maar een motie om alsnog een poging te doen om die uitzondering, al dan niet als apart wetsvoorstel, te reanimeren heeft het niet gehaald. De VVD, die vorige week de motie nog steunde, stemde nu tegen. VVD-senator Willem Bröcker was niet meteen bereikbaar voor uitleg over de draai.

Filteren via proxy

Minister Verhagen kwam te elfder ure nog met een brief waarin hij aangaf dat filteren ook goed mogelijk was via een proxy, waardoor abonnees die gefilterd internet willen toch bediend kunnen worden. enigsins ironisch, aangezien veel filters juist ook kunnen worden omzeild via proxies.

Daarnaast was er nog een andere methode van de Eerste Kamer om de ideële uitzondering er in te houden, omdat die wel in het wetsvoorstel staat vanwege een stemblunder van de PvdA vorig jaar. Maar een meerderheid van de Senaat omarmde uiteindelijk ook hetreparatie-amendement van PvdA'er Van Dam, die was verstopt in een totaal niet-gerelateerde wet voor verkeer en waterstaat. Die wet wordt gebruikt om andere wetten achteraf te repareren.

Eerste EU-land

Daarmee is Nederland nu het eerste Europese land dat netneutraliteit in de wet heeft verankerd. Alleen de Koninging moet de wet nog ondertekenen. Wereldwijd heeft alleen Chili een vergelijkbare wet. Het betekent dat vaste en mobiele internetproviders geen sites, applicaties of protocollen mogen afknijpen, tariferen of blokkeren.

Er zitten echter enkele belangrijke haken en ogen aan de wet. Om netwerkcongestie te voorkomen mag er bijvoorbeeld wel worden geknepen, maar dan geen specifieke diensten: dezelfde soorten verkeer moeten hetzelfde worden behandeld.

Pirate Bay-blokkade kan

Een andere uitzondering is een vonnis van de rechter. Het blokkeren van bijvoorbeeld The Pirate Bay door isp's is dus onder de nieuwe wet nog steeds mogelijk.

En wanneer de wet binnenkort van kracht wordt, hebben de providers nog een jaar de tijd om alle abonnementen netneutraal te maken.

Webwereld

Published On: 15-05-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht