Apple heeft in het vierde kwartaal minder iPhones verkocht dan in het vorige kwartaal en ook minder dan verwacht werd. De iPad en Mac deden het wel erg goed.

Dat blijkt dinsdag uit de presentatie van de kwartaalcijfers. Opvallend was dat de omzet- en winstcijfers ook lager uitpakten dan door analisten verwacht.

Volgens Apple komt dit door de enorme stroom geruchten die over een iPhone 5 ontstaan zijn. Apple kondigde begin oktober de iPhone 4s aan die inmiddels in een aantal landen beschikbaar is.

iPhone
Vanwege de grote stroom geruchten over een iPhone 5 verhoogden de analisten hun verwachtingen en wachtten klanten nog even met het kopen van een iPhone 4. In totaal werden er in het vierde kwartaal 17,1 miljoen iPhones verkocht, tegenover 20,3 miljoen vorig kwartaal.

De iPhone 4s is hier nog niet in meegenomen. Van dit toestel werden er in het openingsweekend al 4 miljoen verkocht.

iPad
De verkoop van de iPad blijft sterk groeien. Het totaal aantal verkochte iPads over het meest recente kwartaal kwam uit op 11,1 miljoen exemplaren. Het kwartaal daarvoor waren dat er nog 9,2 miljoen. Bovendien steeg de verkoop in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 166 procent.

Ook de Mac van Apple deed het bijzonder goed. In totaal werden er 4,9 miljoen laptops en desktops verkocht wat neerkomt op een stijging van 26 procent.

Omzet en winst
De nettowinst in de laatste 3 maanden van het gebroken boekjaar 2010/2011 kwam uit op 6,62 miljard dollar (4,8 miljard euro) ofwel 7,05 dollar per aandeel. Analisten rekenden in doorsnee op 7,39 dollar per aandeel. Een jaar eerder bleef onder de streep 4,31 miljard dollar ofwel 4,64 dollar per aandeel over.

De omzet steeg van 20,34 miljard dollar naar 28,27 miljard dollar, maar ook dit resultaat viel tegen. De analisten rekenden hier op 29,69 miljard dollar.

Het aandeel Apple ging in de elektronische handel na het slot op Wall Street meer dan 5 procent omlaag.


nu.nl

Published On: 19-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht