Twitter is begonnen met de uitrol van eigen url-verkorter t.co voor gebruikers van de webclient. De linkkrimper moet alle diensten van derden overbodig maken.

Microblogdienst Twitter is deze week gestart met de uitrol van haar eigen url-verkorter. De dienst met de domeinaam t.co wordt vanaf nu uitgerold onder alle gebruikers die de website van Twitter gebruiken om tweets te versturen. Meer dan een derde van alle twitteraars gebruikt de website om te twitteren.

Veiliger
De linkkrimper van Twitter moet diensten als bit.ly en Googles goo.gl overbodig maken. Als de dienst actief is bij een gebruiker hoeft die zich volgens het bedrijf geen zorgen meer te maken over (te) lange links. Die worden vanzelf ingekort tot 19 tekens met de verkorter van Twitter. Eerder gebruikte het bedrijf nog bit.ly als standaard linkkrimper.

Een belangrijk voordeel van t.co is volgens Twitter de veiligheid boven andere verkorters. Twitterclients die de dienst ondersteunen tonen namelijk niet de verkorte maar de volledige url. Zo weten gebruikers in tegenstelling tot andere verkorters naar welke domeinnaam en pagina zij gestuurd worden. Ook waarschuwt t.co gebruikers voor mogelijk onveilige pagina’s.

Alternatieven wel mogelijk
De uitrol van de dienst betekent niet dat gebruikers helemaal geen andere verkorters meer kunnen gebruiken. Het is nog altijd mogelijk om een link van een andere linkkrimper in te voeren, bijvoorbeeld om statistieken te meten. De links worden dan wel nog door t.co gehaald zodat een url dubbel verkort wordt. Dat gaat niet op als een ander linkkrimper de url korter maakt dan de 19 tekens van t.co.

Twitter's eigen linkkrimper is niet algemeen verkrijgbaar en werkt alleen via diensten die de microblogdienst zelf aanbiedt. Door ook de website te voorzien van de url-verkorter voorziet Twitter wel direct een heel groot aantal gebruikers van de dienst. Voor het delen van links via een knop op websites en in de Twitter clients voor iPhone en Mac voerde Twitter de dienst al eerder in.

Webwereld

Published On: 09-06-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht