De aanstaande versie van iOS, het mobiele besturingssysteem voor de iPhone en iPad, zal in visueel opzicht behoorlijke veranderingen bevatten vergeleken met iOS 6.

Dat meldt 9to5mac maandag. Het ontwerp voor iOS 7 is volgens een bron van de website 'plat, zeer plat'.

Apple ziet er in de nieuwe versie vanaf om digitale objecten eruit te laten zien als echte voorwerpen, iets wat ook wel 'skeuomorfisme' wordt genoemd.

De nieuwe interface is volgens de website daarom niet langer uitgerust met schaduwen, glans en impressies van bijvoorbeeld een notitieblok met een leren kaft, of knoppen van metaal.

Tand des tijds

De site wijst erop dat de 'platheid' van iOS 7 ook kan wijzen op een meer gestroomlijnde interface in het hele systeem die de tand des tijds beter doorstaat. Zo vindt een leren agenda of een geel notitieblok niet per se veel weerklank bij de jonge gebruikers van nu.

Apple presenteert op 10 juni de nieuwe versie van iOS, tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC die van 10 tot 14 juni wordt gehouden. 

Gebruik

iOS wordt beschouwd als een makkelijk in het gebruik zijnd, intuïtief besturingssysteem, iets wat Apple op eigen website impliciet bevestigt.

In de functionaliteit zou volgens 9to5mac geen verandering in komen, ook omdat het bedrijf er geen baat bij heeft om een minder gebruiksvriendelijk systeem te presenteren. Hoewel iOS er anders uitziet, zouden de kern en de basisonderdelen zoals de lock- en home-schermen dus grotendeels hetzelfde blijven. 

Jony Ive

Het nieuws dat het uiterlijk van iOS flink op de schop gaat komt als een verrassing. Eind maart schreef The Wall Street Journal nog dat er op dat vlak weinig zou veranderen, ondanks de aanstelling van Apple's hoofdontwerper Jony Ive als nieuwe verantwoordelijke voor de software.

Ive is al jaren verantwoordelijk voor het ontwerp van producten zoals de iPhone en iPad. In oktober nam Apple de top van het bedrijf onder handen en sindsdien is Ive ook verantwoordelijk voor de afdeling Human Interface (HI), waar iOS onder valt.

NU.nl

Published On: 01-05-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht