iOS 5 is sinds woendag avond beschikbaar, maar Apple's servers konden de toestroom niet goed aan. Vastlopers zijn het gevolg. De jailbreak voor de nieuwste iOS-versie is er ook al.

Apple heeft versie 5 van zijn iPhone- en iPad-besturingssysteem gisteravond Nederlandse tijd vrijgegeven voor algemeen gebruik. De definitieve versie ('golden master', of GM) was voor developers en bèta-testers al beschikbaar. De officiële release voor het grote publiek is er nu.

Te druk

De vele gewone iOS-gebruikers zijn gisteravond via iTunes op de beschikbare download gesprongen. Die enorme toestroom is de servers van Apple wat te veel geworden. Diverse gebruikers klagen over langzame en zelfs afgebroken downloads. De drukte lijkt inmiddels (donderdag ochtend) wat bedaard.

Het haperen van Apple's servers heeft niet alleen het downloaden gehinderd, maar ook het installeren van iOS 5. De installatie loopt daardoor  ook wel mis, wat in  sommige gevallen tot een vastgelopen ( bricked) toestel leidt. Een volledige  restore is dan noodzakelijk. iTunes maakt wel een back-up van een iOS-apparaat voordat het begint aan de installatie van een update, zoals iOS 5. Het  lukt niet alle gebruikers om dan alsnog de nieuwste versie te installeren.

Jailbreak

Nagenoeg tegelijk met de release van het besturingssysteem zelf is de kraakmethode (jailbreak)  ervoor verschenen. Deze werkt niet op de iPad 2, meldt techblog Modmyi.com. Het is nog geen volledig op zichzelf staande kraak, maar een zogeheten tethered jailbreak. Dat wil zeggen dat het iOS-toestel wel aan een computer verbonden moet zijn om de jailbreak toe te passen.

De nu te downloaden definitieve versie  is dezelfde als de eerder al vrijgegeven GM. Hackers hebben zich in juni al gestort op de allereerste bèta van Apple's nieuwe besturingssysteem. Die proefversie is toen binnen 24 uur al gekraakt. De verwachting is wel dat Apple met updates komt om jailbreaks (opnieuw) te blokkeren.

200 vernieuwingen

iOS 5 brengt in totaal meer dan 200 nieuwe functies. Daaronder ook de mogelijkheid om iOS-updates voortaan direct op een iPhone of iPad (of iPod Touch) te downloaden. Dat gebeurt dan ook als alleen update; tot op heden downloadt Apple's iOS-beheerprogramma iTunes heel iOS voordat het dat installeert op een Apple-apparaat.

Het nieuwe besturingssysteem draait op de iPhone 3G S, iPhone 4 en de gloednieuwe iPhone 4S. Daarnaast werkt het op de iPad 1 en 2, en op de derde en vierde generatie van de iPod Touch. Oudere iPhones en iPods staan in de kou, ook wat betreft het dichten van securitygaten.

www.webwereld.nl

Published On: 13-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht