Apple heeft de MacBook Pro vernieuwd. Alle 13, 15 en 17 modellen zijn onder handen genomen. Achter de bekende aluminium behuizing gaat Intel’s tweede generatie ‘Core i’ processors schuil, vergezeld van een grotere harde schijf, een HD FaceTime-camera én een revolutionair nieuwe aansluiting voor randapparatuur: Thunderbolt.

""

Wie hoopte dat Apple nu dan toch eindelijk Blu-ray zou ondersteunen wordt teleurgesteld. Ook geruchten over een dunnere behuizing dankzij SSD geheugen blijken niet waar. Van buiten is de nieuwe MacBook Pro identiek aan de vorige generatie.

Sandy Bridge processors‚Ä®
Op het eerste gezicht lijkt het alsof de nieuwe MacBook Pro’s er niet op vooruit zijn gegaan qua snelheid. Waar het 15 inch model eerst nog een 2,4 Ghz processor had, wordt deze nu geleverd met een 2,0 Ghz chip. De  verbetering zit ‘m echter niet in de hoeveelheid gigahertzen, maar in de generatie. Intel heeft jaren gewerkt aan de tweede generatie Core i-processor. De chip met de codenaam Sandy Bridge belooft een grote snelheidsverbetering. Daarnaast kan de chip direct Full HD video encoderen. Er zijn dual-core en voor het eerst ook Quad-core modellen. We zullen moeten wachten op de eerste benchmarktests voordat duidelijk is hoeveel sneller de nieuwe i Core processors daadwerkelijk zijn.

    •    13 inch: 2,3 Ghz i5 of 2,7 Ghz i7 (dual core)
    •    15 inch: 2,0 of 2,2 Ghz i7 (dual en quad core)
    •    17 inch: 2,2 Ghz i7 (quad core)

Harde schijf‚Ä®
Wie hoopte op supersnel en superdun SSD opslag in de nieuwe MacBook Pro zal het moeten doen met een dure upgrade. Standaard worden de modellen met ‘ouderwetse’ 5400 rpm harde schijven geleverd. De standaard-capaciteit is wel verhoogd per model.
    •    13 inch: 320 GB of 500 GB
    •    15 inch: 500 GB of 750GB
    •    17 inch: 750 GB

Graphics‚Ä®
De LED-beeldschermen van de nieuwe MacBook Pro zijn identiek aan de vorige generatie. Geen hogere resoluties dus. Daarmee is de resolutie van het 13 inch-scherm zelfs lager dan die van de 13 inch MacBook Air. Het is verrassend te noemen dat Apple voor de nieuwe MacBook Pro is afgestapt van de NVIDIA GeForce grafische chips. In plaats daarvan is gekozen voor AMD’s (ATI) Radeon HD chip naast de Intel HD Graphics chip die we al kende van de vorige generatie.

    •    13 inch: Intel HD Graphics 3000 (384 MB gedeeld RAM)
    •    15 inch: Intel HD Graphics 3000 (384 MB gedeeld RAM) + AMD 6490 (256 MB RAM) of AMD 6750 (1 GB RAM)
    •    17 inch: Intel HD Graphics 3000 (384 MB gedeeld RAM) + AMD 6750 (1 GB RAM)

""


Thunderbolt
‚Ä®Apple staat er om bekend om weinig last van sentiment als het aankomt op de adaptatie van nieuwe standaarden. Met de introductie van de iMac werden alle poorten voor randapparatuur in één klap vervangen door USB. Met de opvolger van USB pakt Apple het nu iets voorzichtiger aan. Thunderbolt, een door Intel ontwikkelde standaard, wordt naast USB ingebouwd en is verstopt in de Mini-displayport.

Thunderbolt werkt met standaard koperen óf optische kabels. De standaard belooft een theoretische snelheid van 10 Gb per seconde. Ter vergelijking: USB 2 kan theoretisch tot 420 Mb gaan en Ethernet tot 1 Gb. Omdat apparaten aan elkaar gekoppeld worden via optische kabels kunnen dit soort snelheden behaald worden zonder dat er interferentie optreedt tussen apparaten. De standaard kan ook verschillende protocols aan. Daarom is het mogelijk om de Mini-displayport met Thunderbolt te verrijken en zo bijvoorbeeld een beeldscherm via een externe harde schijf aan te sluiten op je Mac.

""

SDXC
‚Ä®Het SD-cardslot van de MacBook Pro mag dan misschien niet spannend klinken, toch is het feit dat deze de nieuwe SDXC-standaard ondersteunt niet onbelangrijk. Tot nu toe gaan SDXC kaarten tot maximaal 64 GB, maar de standaard kan theoretisch tot 2 TB gaan en dat met een snelheid van 104 MB per seconde. Daarmee wordt het SD-cardslot een interessante optie om snel en relatief goedkoop de capaciteit van je harde schijf te vergroten. Ook blijkt het mogelijk om een Mac te booten vanaf een SD of SDXC kaart. Met uitzondering van de 17 inch hebben alle MacBook Pro’s een SDXC-cardslot

FaceTime HD

‚Ä®In High Definition videochatten is aardig, maar het belang van de nieuwe camera in de MacBook Pro gaat verder. Om te beginnen kan het een voorbode zijn op een camera met hogere resolutie voorop de volgende generatie iPhone. Dan wordt het mogelijk om daadwerkelijk in High Definition te FaceTime’en met elkaar. Daarnaast wordt het nu mogelijk om eigen filmpjes in HD te maken voor bijvoorbeeld YouTube.

De camera in de vorige MacBook Pro had al een resolutie van 1280×1024. Dit werd echter door OS X teruggeschaald naar 640×480. De FaceTime HD-camera heeft een resolutie van 1280×720 (720p)

Niets nieuws onder de zon

Een aantal onderdelen van de MacBook Pro zijn onveranderd gebleven. Nog steeds zijn er twee USB poorten, een FireWire 800 poor, 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth 2,1 en gecombineerde optische en analoge audio in- en uitgangen. De SuperDrive is nog steeds niet Blu-ray compatible. Ook is de hoeveelheid RAM geheugen onveranderd. Nog steeds wordt elke MacBook Pro met 4 GB DDR3 RAM geleverd, al is die wel iets sneller geworden: van 1066 naar 1333 Mhz.
Qua prijzen is er ook weinig nieuws te melden. Je betaalt nog steeds evenveel voor een MacBook Pro als voorheen, al krijg je er nu natuurlijk wel een snellere Mac voor.

    •    13 inch: vanaf € 1149,-
    •    15 inch: vanaf € 1749,-
    •    17 inch: vanaf 2499,-

Conclusie‚Ä®
Al met al is de MacBook pro op veel fronten verbeterd. Sexy is de update niet, maar zodra je voorbij de onveranderde buitenkant kijkt loopt Apple met de Sandy Bridge processor weer voorop en is de integratie van Thunderbolt vanaf dag 1 een stap met potentieel grote gevolgen.


OneMoreThing

Published On: 24-02-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht