Microsoft heeft in maart opnieuw terrein verloren op de browsermarkt, ondanks de introductie van Internet Explorer 9. Het marktaandeel van IE viel met bijna 1 procentpunt terug terwijl het gebruik van Chrome, Safari en Firefox toenam.

 
 

Dat blijkt uit de meest recente webstatistieken van Net Applications, dat het bezoek aan tienduizenden websites over de hele wereld bijhoudt. Het marktaandeel van Internet Explorer viel van februari op maart terug van 56,77 naar 55,92 procent, een nieuw dieptepunt.

Microsoft introduceerde medio maart versie 9 van Internet Explorer. De nieuwe versie veroverde in maart een aandeel van 1,04 procent. Maar tegelijk verloren alle andere IE-versies terrein. Eind maart gebruikte 34,41 procent van alle internetgebruikers IE8, 7,87 procent werkte met IE7 en 10,97 procent met IE6.

Niet ondersteunen XP was bewuste keus
De nieuwe versie 9 had wellicht sneller voet aan de grond gekregen als hij overweg zou kunnen met Windows XP. Microsoft heeft er echter voor gekozen IE9 alleen compatibel te maken met Windows 7 en Vista. Een functionaris van Microsoft zei tegen Computerworld dat het besluit om XP niet te ondersteunen “heel bewust” is genomen en dat Microsoft er achteraf bezien geen spijt van heeft.

Uitsluitend op pc’s met Windows 7 had IE9 in maart een aandeel van circa 3,6 procent. Chrome 10 had bijna 3 keer zoveel: 10,2 procent. Google is daarbij waarschijnlijk geholpen door zijn automatische updatemechanisme. Firefox 4 kon in maart 2,8 procent van de Windows 7-gebruikers aan zich binden.

Chrome maakte grootste sprong
De concurrenten van Microsoft verging het op de browsermarkt als geheel ook een stuk beter. Chrome van Google maakte ten opzichte van februari de grootste sprong vooruit en kwam uit op 11,57 procent (was 10,93 procent).

Firefox, de browser van Mozilla, maakte een bescheiden opmars van 21,74 naar 21,80 procent, nadat het in 8 van de 12 voorgaande maanden marktaandeel had verloren. De winst voor Firefox is vermoedelijk te danken aan de officiële introductie van versie 4 op 22 maart. Eind maart maakte 1,68 procent van de internetters gebruik van Firefox 4.

Apple wist met Safari van 6,36 naar 6,61 procent op te klimmen. Opera maakte pas op de plaats (2,15 procent) en alle overige browsers samen vielen terug van 2,06 naar 1,95 procent.

Automatiseringgids

Published On: 04-04-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht