Processorfabrikant VIA heeft donderdag een quadcore processor aangekondigd. De processor zou de zuinigste quadcore zijn ooit gemaakt.
De kleine processorfabrikant heeft donderdag de VIA QuadCore aangekondigd. Deze processor met vier kernen draait op een kloksnelheid van 1,2 GHz en is gericht op mainstream laptops en desktops. VIA gaat de cpu vanaf het derde kwartaal van dit jaar ook daadwerkelijk leveren aan winkels, zo meldt Computerworld.
Zuiniger dan concurrenten
De quadcore processor is ontworpen voor multimedia-, productiviteit- en internetdoeleinden, zo beweert het bedrijf. De processor is met een stroomverbruik van 27,5 watt volgens VIA bovendien de zuinigste quadcore processor op de markt. Dat is tot zo’n 15 watt minder dan zuinige quadcore processors van Intel en AMD. Het is voorlopig echter de vraag in hoeverre de processor van VIA presteert in vergelijking met deze cpu’s.
Het overgrote deel van huidige mainstream laptops gebruikt echter een dual-core processor. Wel zijn veel laptops die op gamers gericht zijn uitgerust met een zware quadcore processor zoals bijvoorbeeld een Intel i7. Die vierkernsprocessor heeft een stroomverbruik van een behoorlijke 45 watt.
Marktaandeel is een probleem
VIA kon in de presentatie nog geen computerfabrikanten noemen die de processor in hun apparaten gaan meeleveren. Volgens Anand Lal Shimpi, oprichter van de technische website AnandTech, zou het een probleem kunnen worden om pc-makers zover te krijgen om de processor mee te gaan leveren.
Het grootste probleem daarbij zou zijn dat het kleine VIA veel te weinig marktkracht heeft in verhouding tot Intel en AMD. Die fabrikanten hebben in de processormarkt een aandeel van 80,8 respectievelijk 18,9 procent. Via met het doen met een schamele tweetiende procent marktaandeel.
VIA combineert op haar QuadCore twee chips in één pakket. Op iedere chip zijn twee Isaiah kernen aangebracht. Het bedrijf gebruikt cores met diezelfde techniek voor haar Nano en Nano x2 netbookprocessors. De QuadCore heeft een L2-cachegeheugen van 4 MB. Hardwarebeveiliging en is gemaakt met behulp van een 40 nanometer fabriceringproces.
Webwereld