Voor juli 2014 moet er een einde komen aan mobiele roamingkosten in het buitenland, zo vindt de Europese Commissie.

Volgens een anonieme bron van de Britse krant The Telegraph heeft de groep van 27 Eurocommissarissen dinsdag besloten om roamingtarieven versneld af te schaffen.

Oorspronkelijk was het plan om de maximumtarieven voor bellen, sms'en en datagebruik in het buitenland op 1 juli 2014 verder te verlagen (zie grafiek). Een meerderheid van het Europees Parlement zei onlangs te willen dat roamingtarieven vanaf 2015 worden aangeschaft.

De Commissie zou echter meer vaart willen zetten achter de plannen. In de komende weken zou een wetsvoorstel worden geschreven, waarna deze voor de Europese verkiezingen in mei zou moeten worden goedgekeurd.

Eén markt

Volgens de bron van de Telegraph is het uiteindelijk de bedoeling om de Europese mobiele markt helemaal te verenigen. Ook Eurocommissaris Kroes riep onlangs al op tot het wegvallen van grenzen in de telecomsector.

"De grootste belemmering die we onszelf opleggen is dat we nog geen gezamenlijke Europese interne telecommarkt hebben, maar 27 gefragmenteerde stelsels van wet- en regelgeving", zei ze toen.

Omzetdaling

De Europese Commissie verwacht dat het einde van roamingtarieven zal leiden tot een omzetdaling van 2 procent voor providers. Dit zou echter worden goedgemaakt door frequentieveilingen in Europa te synchroniseren. 

Zo zou het makkelijker worden om in veel markten tegelijk actief te zijn en schaalvoordelen te behalen. Er zou ook één Europabrede telecomwaakhond kunnen komen.

nutech.nl

Published On: 14-06-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht