De omzet van internetwinkels is in het tweede kwartaal met 11 procent gegroeid. Daarentegen krijgen de stenen winkels opnieuw zware klappen, vooral in de consumentenelektronica.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft becijferd dat het tweede kwartaal van dit jaar weer een prima periode was voor internetwinkels. De omzet steeg met 11 procent. Over heel het eerste half jaar ging de omzet met 9 procent omhoog. Het gaat hier wel om pure internetwinkels; de omzet van de detailhandel die naast een stenen winkel ook een webshop erbij hebben, is niet meegeteld.

Terwijl het internetwinkelen nog steeds in populariteit stijgt, krijgt de stenen winkelbranche opnieuw klappen. De omzet van de detailhandel ging met 1,5 procent achteruit in het tweede kwartaal. De prijzen waren 2 procent hoger, dus in volume was de krimp feitelijk nog groter, bijna 4 procent.

Grootste omzetdaling in vier jaar

De elektronicabranche heeft het zwaar. In de consumentenelektronica werd de grootste omzetdaling van de afgelopen vier jaar gemeten. De omzet daalde met 11 procent in het tweede kwartaal, waarbij juni een flinke duit in het zakje deed met alleen al een daling van 16.1 procent.

Dat is niet verwonderlijk, omdat ketens als Block Electrostore, iCentre en De Harense Smid in die periode al dan niet tijdelijk dicht moesten. Van die drie winkelketens ging Block geheel ten onder en de andere twee gedeeltelijk. In volume daalt dan de omzet over die probleemperiode aanzienlijk.

Webwereld

Published On: 14-08-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht