Met de komst van Office 2013 krijgen ook de webapps een opfrisbeurt, waarmee je in de browser Office-documenten kunt openen en bewerken.

Naast zijn traditionele kantoorsoftware heeft Microsoft tegelijk met Office 2010 een aantal Web Apps geïntroduceerd. Deze light-versies van Word, PowerPoint, Excel en OneNote waren bedoeld om documenten te openen vanuit de browser, of die nu draait op een laptop of tablet.

Net als bij Google Apps leven de Office Web Apps geheel in de cloud. Terwijl je bij Google documenten opslaat in Google Drive, kun je daarvoor bij de Microsoft-apps terecht bij SkyDrive of Office 365. Tot nu toe waren deze webversies slechts veredelde bestandsviewers, maar daar komt met deze update verandering in.

Vlak nadat het bedrijf uit Redmond de nieuwe Office 2013 aan het grote publiek presenteerde, legde de onderneming eind vorige week in een blogpost uit dat zijn Web Apps over de gehele linie krachtiger worden.

Alle webapps reageren sneller op tekstinvoer en contextmenu’s zijn beschikbaar op meer plaatsen in de online interface. Het gebruik van kopiëren en plakken is verbeterd en het wordt makkelijker om handelingen ongedaan te maken.

De touchmogelijkheden voor smartphones en tablets zijn verbeterd en de kenmerkende Metro-stijl van Office 2013 is overgebracht naar de browserdiensten. Tenslotte is het nu in alle webapps mogelijk om met meerdere mensen tegelijk aan een document te werken.

Hieronder volgt een korte opsomming van de verbeteringen per dienst:

Word Web App
De online tekstbewerker gaat beter om met tekstontwerp, waarbij gebruikers nu controle krijgen over alinea-afstand, marges en inspringingen. Een optie voor het tellen van karakters en woorden is vanaf nu beschikbaar en de aanpasbarheid van afbeeldingen en vormen is verbeterd.

Excel Web App
Microsofts rekenwonder in de cloud kan voortaan geavanceerde tabellen bewerken als PivotTable en Query en het renderen van grafieken is flink verbeterd.

OneNote Web App
Betere navigatie en een nieuw zoekpaneel in het hoofdmenu.

PowerPoint Web App
Net als in de Word-webapp heeft Microsoft ook bij PowerPoint Web App de controle over plaatjes en vormen verbeterd. Transities en animaties krijgen een plekje in de presentatiedienst en het afspelen van video’s binnenin de online versie van PowerPoint is vanaf nu mogelijk.

Microsoft repte tijdens de presentatie van Office 2013 ook met geen woord over toegewijde tabletapps voor iPad en Android, alhoewel er hardnekkige geruchten zijn dat die wel in de maak zijn. Tot die tijd moeten we het doen met deze afgeslankte browserversies.

Wie een proefritje wil maken met de nieuwe Office-webapps kan dat op twee manieren doen. Als je Office 365 Home Premium Preview installeert, ofwel Office 2013 voor thuisgebruikers, krijg je toegang tot de webapps als je Office-documenten opslaat bij SkyDrive.

Heb je een oudere versie van Office en wil je de proefversie van Office 2013 niet installeren, kun je de webapps uitproberen via deze link.

Zdnet

Published On: 23-07-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht