Voor het eerst sturen telefoongebruikers meer tekstberichten naar elkaar via mobiele apps dan sms, zo blijkt uit onderzoek van Informa. In 2012, zo schrijft BBC News maandag, werden per dag 19 miljard berichtjes per dag verstuurd via diensten als WhatsApp, iMessage en WeChat, terwijl sms garant stond voor 17,6 tekstboodschappen.

En deze ontwikkeling is nog maar het begin, zegt onderzoeksbureau Informa. Volgend jaar verwacht het dat 50 miljard berichtjes op dagelijkse basis via chatapps worden verstuurd, terwijl sms zal blijven steken op 21 miljard traditionele tekstberichten.

De populariteit van dit soort applicaties gaat hand in hand met de almaar groeiende populariteit van smartphones. Het kwam daarom niet als een verrassing dat onderzoeker IDC afgelopen vrijdag een rapport uitbracht, waarin de verkoop van smartphones voor het eerst die van reguliere telefoons oversteeg.

In de eerste drie maanden van 2013 werden 418,6 miljoen telefoons verkocht, en 51,6 procent van dat aantal mag het label ‘smart’ dragen. Samsung is een belangrijke aanjager in deze trend: het nam 32,7 procent voor zijn rekening van alle smartphoneverkopen in het eerste kwartaal van dit jaar.

De enorme populariteit van chatapps is telefoonfabrikanten zeker niet ontgaan. Zo bracht Nokia, wiens Symbian-lijn flink heeft geleden onder de smartphonehype, vorige week een Asha-toestel op de markt in verschillende landen met een speciale WhatsApp-knop.

'Melkkoe stervende'
Eurocommissaris Neelie Kroes stak haar vreugde over de groeiende populariteit van WhatsApp & Co niet onder stoelen of banken. “Het is officieel: chatapps hebben sms ingehaald op wereldwijde schaal. De melkkoe is stervende. Tijd voor de telco’s om wakker te worden en de geur van datakoffie te ruiken”, zegt ze op Twitter.

zdnet.nl

Published On: 29-04-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht