Draadloos internet en mobiele telefonie hebben geen nadelige effecten op de hersenfunctie van kinderen, blijkt uit onderzoek. Naar de lange termijn is nog niet gekeken.

De elektromagnetische velden en radiogolven hebben geen aantoonbaar effect, schrijft de Gezondheidsraad nu aan staatssecretaris Atsma. In het rapport wordt wel gesteld dat de effecten op de langere termijn (nog) niet te meten zijn.

Wel/niet kankerverwekkend
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft eerder gesteld dat radiomagnetische velden "mogelijk kankerverwekkend voor mensen" is. Daarbij baseert de Wereldgezondheidsorganisatie zich op de resultaten van diverse onderzoeken naar de relatie tussen gebruik van de mobiele telefoon en het voorkomen van hersentumoren bij volwassenen.

De onderzoekscommissie van de Gezondheidsraad adviseert Atsma om geen andere blootstellinglimieten te hanteren voor kinderen in vergelijking met volwassenen. Atsma zegt dan ook geen reden tot enige actie te hebben naar aanleiding van het rapport.

Nader onderzoek nodig
Zoals het wetenschappers betaamt, zeggen de onderzoekers dat ondanks dat de beschikbare gegevens geen reden geven tot ongerustheid, mogelijke effecten "ook niet uitgesloten" kunnen worden. "Het aantal onderzoeken is namelijk nog steeds beperkt en ze richten zich uitsluitend op kinderen vanaf 10 jaar." De Gezondheidsraad adviseert meer onderzoek te doen, met name bij jonge kinderen. "Daarnaast is ook nader onderzoek naar langetermijneffecten gewenst."


Webwereld

Published On: 01-11-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht