De Australische tegenhanger van onderzoeksinstituut TNO wint weer een ronde in zijn juridische strijd over WiFi. Amerikaanse telco's betalen voor het patent van CSIRO.

Telecombedrijven AT&T, Verizon en T-Mobile zijn afgelopen weekend gezwicht voor het WiFi-patent van het Australische wetenschapscentrum. Dit CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) wint hiermee een schikkingsbedrag van ruim 171 miljoen euro (220 miljoen Australische dollars), meldt persbureau AFP. Daarnaast komen er voortaan licentiebetalingen binnen bij de Australische tegenhanger van het Nederlandse TNO.

Betalen voor WiFi
In totaal telt CSIRO nu 23 bedrijven die betalen voor een licentie op zijn WiFi-patent. Het instituut stelt zelf dat zijn gepatenteerde draadloze technologie in gebruik is in zo'n 3 miljard apparaten wereldwijd. Dat aantal loopt naar schatting op tot ruim 5 miljard eind komend jaar, wanneer dit patent komt te vervallen.

CSIRO heeft de drie nu schikkende telco's in juni 2010 aangeklaagd voor schending van zijn patent op WiFi. Deze aanklacht volgde op een schikking met HP in april 2009. Tot afgelopen vrijdag was er nog de verwachting dat AT&T, Verizon en T-Mobile met een eigen tegenaanklacht zouden komen, schrijft it-nieuwssite The Register.

Na HP's schikking in de zaak uit 2005, zijn onder meer Microsoft, Intel, Toshiba en Nintendo ook overstag gegaan. Sony en Lenovo zouden nog op de hitlist van de CSIRO staan. Zowel de Australische uitvinding van draadloze lokale computerverbindingen als het octrooi daarop stammen uit 1996.

'Patentcrisis'
Ondertussen is er in Australische wetenschapskringen discussie over patenten ontstaan. Het voorbeeld van CSIRO wordt gezien als goede verdediging van Australische innovatie, maar het zou slechts een uitzondering zijn. Kleinere instanties en bedrijven ontberen de middelen om hun patenten te verdedigen. Deze discrepantie is volgens onderzoeker Matthew Rimmer een teken dat er een patentcrisis is, schrijft de lokale krant Brisbane Times.

Webwereld

Published On: 03-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht