De online encyclopedie Wikipedia gaat woensdag (Amerikaanse tijd) 24 uur uit de lucht.

Oprichter Jimmy Wales maakte de actie maandagavond laat bekend. Wikipedia is het niet eens met aanstaande Amerikaanse antipiraterijwetgeving.

''Waarschuwing voor studenten! Doe je huiswerk op tijd. Wikipedia demonstreert woensdag tegen een slechte wet'', twitterde Wales. Vooral de Engelstalige pagina's van de encyclopedie zullen naar verwachting last hebben van de actie. Wikipedia werkt nog aan de details van de actie.

SOPA
Het Huis van Afgevaardigden buigt zich op het moment over de zogeheten Stop Online Piracy Act (SOPA). De Senaat kijkt naar de Protect IP Act (PIPA). De wetgeving is bedoeld om toegang tot buitenlandse sites te blokkeren, als die gestolen of illegale content aanbieden.

Internetgiganten als Twitter, Yahoo en Google maken zich net als Wikipedia zorgen over deze wetten.

In een open brief schreven de oprichters van deze bedrijven eerder dat de Amerikaanse overheid de macht krijgt om het internet te censureren ''op eenzelfde manier als China, Maleisië en Iran''.

Fundament
''We dringen er bij het Congres op aan om goed na te denken voordat de regels die het fundament zijn voor het internet worden aangepast'', aldus de brief. ''Laten we toekomstige generaties ondernemers en oprichters dezelfde kansen geven die wij hebben.''

De wetsvoorstellen hebben wel de steun van onder meer filmmakers, de muziekindustrie, softwarebedrijven en de Amerikaanse kamer van koophandel.

Onverstandig
De CEO van Twitter liet dinsdag in een reactie weten de actie onverstandig en dom te vinden ondanks het verzet van de sociale netwerksite tegen SOPA. Google laat aan NU.nl weten dat het bedrijf zich grote zorgen maakt over de SOPA-wetgeving, maar dat er geen plannen zijn om Google op zwart te zetten.

Het door vrijwilligers gevulde Wikipedia bestaat 11 jaar. Er zouden meer dan 20 miljoen artikelen in 282 talen op de site staan. Wikipedia stelt de grootste encyclopedie in de geschiedenis te zijn.
http://www.nu.nl/internet/2716797/wikipedia-gaat-24-uur-zwart.html

Published On: 17-01-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht