Gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 kunnen gratis upgraden naar Windows 10 wanneer het besturingssysteem beschikbaar komt. 

Dat meldt Microsofts Terry Myerson woensdag tijdens een Windows 10-presentatie. Microsoft heeft vergeleken met OS X van Apple relatief veel last van fragmentatie van zijn besturingssysteem. De meeste Windows-gebruikers maken nu nog gebruik van Windows 7, of zelfs het dertien jaar oude XP. 

Microsoft hoopt door Windows 10 gratis aan te bieden zijn gebruikers allemaal naar hetzelfde platform te brengen, waarmee het besturingssysteem aantrekkelijker wordt voor ontwikkelaars. 

Zowel pc's, tablets en smartphones maken allemaal gebruik van hetzelfde Windows 10 en dezelfde apps. Wel ziet het besturingssysteem er iets anders uit op de verschillende platforms. In Windows 10 brengt Microsoft onder meer het startmenu terug, dat door veel gebruikers van Windows 8.1 werd gemist. 

Cortana

Het nieuwe besturingssysteem wordt momenteel nog ontwikkeld, maar Microsoft laat het besturingssysteem wel al testen. Momenteel wordt de opvolger van Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 getest door 1,7 miljoen mensen, zo maakte Microsoft bekend.

Zoals verwacht beschikt ook de desktopversie van Windows 10 over stemassistent Cortana. De assistent doet over het algemeen hetzelfde als op tablets en smartphones, maar is bijvoorbeeld ook in staat om foto's en documenten op te zoeken.

Nieuw voor smartphones is onder meer de mogelijkheid om een achtergrondafbeelding in te stellen, om zo het scherm te personaliseren. Ook zijn recent geïnstalleerde apps snel te vinden bovenaan het app-overzicht en moet het instellingenscherm overzichtelijker zijn. 

Browser

Microsoft toonde ook zijn nieuwe internetbrowser, die voorlopig nog Spartanwordt genoemd. De nieuwe browser ziet er minimalistischer uit dan Internet Explorer en integreert Microsofts stemassistent Cortana. Spartan maakt het onder meer mogelijk om websites van commentaren te voorzien, te vergelijken met commentaren in de zijlijn bij tekstdocumenten.

Ook beschikt Spartan over een lees-modus, waarbij de tekst zonder veel opmaak wordt getoond zodat het beter te lezen is. Ook kunnen sites in een leeslijst worden gezet en kan die lijst ook offline beschikbaar gemaakt worden, en synchroniseert die lijst ook met de browser op andere apparaten.

Wat is er nieuw in Windows 10?

Nu.nl

Published On: 22-01-15|Categories: nieuws|

Deel dit bericht