Het nieuwe besturingssysteem Windows 10 van Microsoft verschijnt in de zomer. De software wordt in 190 landen en 111 talen tegelijk gelanceerd.

Dat heeft Microsoft dinsdagnacht bekendgemaakt tijdens een conferentie in het Chinese Shenzhen. Een exacte verschijningsdatum is nog niet bekend.

In het eerste jaar na de release van Windows 10 zal het systeem beschikbaar zijn als gratis update voor gebruikers van WIndows 7 en Windows 8.1. Ook mensen met een telefoon die op Windows Phone 8.1 draait kunnen gratis upgraden.

Opvallend is dat gebruikers ook kunnen upgraden als hun Windows-versie niet legitiem is. Vooral Chinese gebruikers moeten op die manier worden overgezet op officiële software, vertelt Windows-hoofd Terry Myerson aan Reuters. In dat land wordt driekwart van de computersoftware illegaal gebruikt. 

Microsoft hoopt alsnog geld te verdienen aan de gebruikers door bijvoorbeeld zijn eigen Office-software of clouddiensten aan te bieden.

Smartphones

De Chinese smartphonemakers Lenovo en Xiaomi lanceren nog dit jaar hun eerste Windows-smartphones. Xiaomi houdt in eerste instantie een test onder fanatieke gebruikers van zijn Mi 4-telefoon.

Bronnen van Techcrunch stellen dat er geen aparte versie van die telefoon zal worden geïntroduceerd met Windows, maar dat Microsoft software ontwikkelt die Android-telefoons kan omzetten naar Windows 10. Het besturingssysteem zou dan werken als een ROM, net als Android-varianten als Cyanogen. Vermoedelijk wordt het in de toekomst mogelijk om meer soorten Android-telefoons om te zetten naar Windows 10, al heeft Microsoft daar nog niets over bekendgemaakt.

Het is onduidelijk of het nieuwe Lenovo-apparaat ook direct zal draaien op Windows 10, want tijdens de presentatie werd het gebruikte besturingssysteem Windows Phone genoemd. Die naam leek met de introductie van Windows 10 juist te gaan vervallen. Ook is onduidelijk of de telefoons buiten China zullen verschijnen.

Eisen

Microsoft heeft ook bekendgemaakt wat de minimum systeemeisen zijn om Windows 10 te kunnen draaien. Op telefoongebied worden schermen van 3 tot en met 7,99 inch ondersteund. Er is net als bij Windows Phone 8.1 minstens 512 MB werkgeheugen en 4GB opslag nodig. Met zo weinig opslag is het echter wel verplicht om sd-kaarten te ondersteunen. De laagst ondersteunde schermresolutie is 800 bij 480 pixels.

Op pc's met schermen vanaf 8 inch moet de schermresolutie minstens 800 bij 600 pixels bedragen. Voor de 32 bit-versie van Windows 10 is minstens 1 GB werkgeheugen en 16 GB opslag nodig, terwijl voor de 64 bit-versie 2 GB werkgeheugen en 20 GB opslag het minimum is.

Internet of things

Dinsdag toonde Microsoft al een nieuwe inlogmethode die zal worden gebruikt in Windows 10. Met Windows Hello wordt het mogelijk om in te loggen via vingerafdrukscanners en 3d-camera's die gezichten kunnen herkennen.

Microsoft vertelde in China ook dat er een speciale versie van Windows 10 voor het internet of things verschijnt. Hiervoor zal onder meer worden samengewerkt met chipmakers Intel en Qualcomm, evenals met Raspberry Pi, de maker van populaire en goedkope minicomputers. Op zulke kleine apparaten wordt Windows 10 gratis geleverd.

 

Nu.nl

Published On: 19-03-15|Categories: nieuws|

Deel dit bericht