Microsoft heeft bekendgemaakt dat het in Windows 10 ook "two factor authentication" gaat toevoegen. Hiermee wordt het besturingssysteem wederom een stuk veiliger, mocht de gebruikersnaam en wachtwoord van de gebruiker in handen vallen van een kwaadwillende, dan is er altijd nog een extra factor nodig om in te loggen. Bijvoorbeeld een vingerafdruk, SMS-code of een app op een gekoppelde smartphone.

Steeds meer online diensten ondersteunen het gebruik van twee-staps-authenticatie, zowel Apple, Facebook, Google, Microsoft als Twitter hebben dit inmiddels ingevoerd in hun systemen. Microsoft gaat nu een stap verder door dit ook in te voeren voor Windows 10. Op die manier kan bijvoorbeeld je telefoon dienen als tweede authenticatie-middel als je wil inloggen op je laptop, maar ook andersom, als je wil inloggen op je Windows Phone-toestel kan je laptop straks dienen als tweede authenticatie-middel. 

Ook zal Microsoft vanaf Windows 10 alle bestanden op het systeem standaard gaan versleutelen. Als hiervoor een chip aanwezig is die er ondersteuning voor biedt zal deze worden gebruikt maar dit is niet noodzakelijk. Daarnaast kunnen bestanden worden gemarkeerd als vertrouwelijk, hierdoor zal het niet langer mogelijk zijn om de bestanden te delen met externe locaties. Zo kunnen bedrijven ervoor zorgen dat vertrouwelijke bestanden dat ook blijven. Verder kan per applicatie worden ingesteld of die wel of geen VPN-verbinding mogen gebruiken. 

Microsoft heeft een strategie waarbij de cloud en mobiel voorop staan, maar het laat met deze wijzigingen ook duidelijk zien dat veiligheid daarbij een speerpunt is geworden.

Techzine

Published On: 24-10-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht