Windows 7 is het veelgebruikte XP voorbij. De omslag is net afgelopen maand geweest en het verschil in marktaandeel bedraagt nu ruim 2,5 procent.

De wisseling van de wacht tussen de nieuwste Windows-versie en de bijna 10 jaar oude voorganger heeft in april plaatsgevonden. In maart bleef XP nog nipt vóór: het had toen 33,56 procent, terwijl Windows 7 nog 33,38 procent marktaandeel had. In april zijn de twee Windows-versies uitgekomen op respectievelijk 32,33 en 34,9 procent. Dit blijkt uit metingen van StatCounter.

Wereldwijd niet
Wereldwijd ligt XP nog flink voor op Windows 7. De marktaandelen zijn daar respectievelijk 46,57 en 31,91 procent. In Europa is het gat kleiner: 38,98 procent voor XP en 34,69 procent voor Windows 7. Tussenversie Vista is nooit in de buurt van de directe voorganger XP gekomen, en lang geleden al gepasseerd door 7.

Windows 7 is in oktober 2009 op de markt gekomen. XP is in oktober 2001 uitgebracht, maar in augustus 2004 nog flink verbouwd met service pack 2 (SP2). Vista is eind 2006 verschenen voor zakelijke gebruikers en in januari 2007 beschikbaar gesteld aan consumenten.

Voorbarig
Begin dit jaar leek het er al op dat het omslagpunt voor Windows 7 in Nederland was bereikt. XP en 7 zaten beide rond de 32 procent en het stuivertje-wisselen werd gemeld door Webwereld. Enige tijd later bleek echter dat XP nog altijd het grootste was; uit nieuwe cijfers van StatCounter bleek dat 7 stond nog een flinke achterstand had. Een Webwereld-lezer wees de redactie hierop, waarna Webwereld vragen stelde aan die marktmeter.

StatCounter

" jquery1304407635396="19">legde uit dat de cijfers niet waren herzien. “Indien het nodig is een fout te corrigeren, geven we dat aan met een notitie bij onze grafieken”, reageerde een woordvoerster op de opgemerkte discrepantie. Zij wees erop dat de eerder aangehaalde cijfers slechts drie dagen in januari besloegen. Na het afsluiten van een maand kan een gemiddelde voor die periode dus anders uitpakken.

IE6 doordeweeks
Het was van belang dat de meting van 3 januari werd gekleurd door het feit dat 1 en 2 januari in het weekend vielen. Bedrijfscomputers staan dan niet aan, waardoor thuisgebruik de boventoon voert. Dit geldt ook voor browsergebruik: Internet Explorer, zeker oudere versies, heeft op werkdagen een groter marktaandeel dan in het weekend.

Webwereld

Published On: 03-05-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht