Microsoft start zijn kortingsactie om Windows 7-pc's voor 15 euro te upgraden naar Windows 8 Pro. Om na upgraden dvd's af te spelen, kan een extra aanschaf nodig zijn.

De upgrade naar de nieuwe Windows-versie is namelijk naar de Pro-variant, zónder het aanvullende multimediapakket wat zorgt voor het afspelen van dvd's. Die toevoeging is voor Windows 8 Pro het zogeheten Media Center Pack en voor het gewone Windows 8 het zogeheten Windows 8 Pro Pack. Installatie van die extra aan te schaffen software promoveert het besturingssysteem in beide gevallen tot 'Windows 8 Pro met Media Center'.

Tot begin 2013

Gebruikers in 140 landen, waaronder Nederland, kunnen zich nu registreren voor de goedkope upgrade naar de Pro-variant. In aanmerking komen pc's met Windows 7 die zijn gekocht na 2 juni dit jaar, of die nog worden gekocht tot 31 januari 2013, blogt Microsoft. Die machines mogen voor 14,99 upgraden naar Windows 8 dat vanaf 26 oktober beschikbaar is voor consumenten.

Registreren en upgraden kan nog tot 28 februari 2013, voor pc's die tot eind januari zijn gekocht. Met uitzondering van de Starter Edition zijn alle varianten van Windows 7 toegestaan voor de kortingsactie. Dit betreft overigens alleen die huidige Windows-versie voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's; los gekochte winkelpakketten vallen buiten de boot. Per pc is één upgrade toegestaan, en per klant maximaal vijf upgrades. Upgraden van 32-bit naar 64-bit is niet mogelijk.

Download kopen

Na registratie bij en goedkeuring door Microsoft krijgen klanten vanaf 26 oktober hun promotiecodes voor de korting toegemaild. In die mail staan ook instructies voor het inloggen op Windows.com om de Windows-upgrade aan te schaffen. Daarbij wordt in eerste instantie de reguliere prijs van zo'n 40 euro weergegeven, tot het laatste bestelscherm waar de promotiecode ingevoerd moet worden.

Gebruikers kopen hiermee een downloadbare upgrade naar Windows 8 Pro. Tegen bijbetaling kunnen gebruikers een installatie-dvd bestellen, waar ook nog verzendings- en invoerkosten bovenop kunnen komen. Het is niet bekend om welke bedragen dit gaat voor Nederlandse gebruikers. Webwereld heeft vragen uitstaan bij Microsoft.

Ook de kosten voor het aanvullende mediacenter-pack zijn nog onbekend. Volgens eerder uitgelekte screenshots kost de multimediatoevoeging zo'n 10 euro. Reeds geïnstalleerde dvd-afspeelsoftware van derden kan meegaan in de upgrade, merkt Microsoft op in de FAQ over deze kortingsactie. Die programmatuur van derden moet dan wel compatibel zijn met Windows 8, en de upgrade moet vanaf Windows 7 gebeuren.

Mag op andere pc

Hoewel de upgradekorting alleen geldt voor nieuw aangeschafte pc's, laat Microsoft weten dat de download is te installeren op elke pc die in aanmerking komt voor een upgrade. Dat omvat dus ook oudere machines met Windows Vista of XP, hoewel de upgrade dan niet de reeds geïnstalleerde programma's (bij Vista) en zelfs de Windows-instellingen (bij XP met SP3) meeneemt. Dvd-software van derden moet in geval van beide oudere Windows-versies opnieuw worden geïnstalleerd.

Een losse, niet-upgrade installatie van Windows 8 Pro kost 200 dollar, met een tijdelijke kortingsprijs van 70 dollar, weet techblog The Verge te melden. Een upgrade van het gewone Windows 8 naar de Pro-variant kost 100 dollar, met een tijdelijke kortingsprijs van 70 dollar. Deze twee kortingsacties lopen tot 31 januari 2013, aldus de anonieme bron van The Verge.

Webwereld

Published On: 21-08-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht