Windows 8 krijgt een nieuwe back-up functie die automatisch een kopie maakt van persoonlijke bestanden en oudere versies kan terugzetten.

Microsoft publiceert geregeld nieuwe details over zijn aanstaande besturingssysteem en ditmaal is het de beurt aan zijn nieuwe back-up functie: File History. Op de Building Windows 8 blog legt opslagspecialist Bohdan Raciborski uit hoe dit nieuwe systeem automatisch een kopie maakt van persoonlijke bestanden op selecte locaties en die wegschrijft naar een externe harde schijf.

Alleen het belangrijkste bewaard

“In plaats van het hele systeem (besturingssysteem, applicaties, instellingen en gebruikersbestanden) te beschermen, richt File History zich uitsluitend op persoonlijke bestanden van de gebruiker. Die zijn het meest kostbaar en moeilijk te vervangen in geval van een ongeluk”, zegt Raciborski.

File History zal volgens Microsoft standaard een back-up maken van alle bestanden in de Windows-bibliotheken, bureaublad, favorieten en contacten. Het controleert elk uur op wijzigingen en slaat die op een historisch overzicht, die gebruikers vervolgens kunnen doorbladeren via een nieuwe optie in het functielint van de Windows Verkenner.

Volgens het Amerikaanse bedrijf zal het zo een fluitje van een cent worden om oudere versies van bestanden en mappen te herstellen.  Zodra externe opslag is aangesloten, zal alleen nog om interventie van de gebruiker worden gevraagd als deze schijf vol is.

Geschikt voor mobiel

De verbeterde back-up is verder geoptimaliseerd voor mobiele toestellen. Zo schakelt File History zichzelf automatisch uit als een laptop in de slaapstand wordt gezet en gaat weer verder zodra het merkt dat het toestel weer is geactiveerd.

Ook als de externe opslag is verwijderd, blijft File History zijn werk doen. Het slaat gewijzigde versies op in een lokale cache en schrijft de wijzigingen weg zodra de harde schijf weer wordt aangesloten.

File History is volgens Microsoft zo ontworpen dat het voor minimale systeemdruk en batterijverbruik zorgt. In plaats van de hele schijf te doorzoeken op wijzigingen, kijkt Windows 8 naar het NTFS-logbestand en maakt een lijst aan van bestanden die moeten worden bewaard.

File History vervangt de huidige ingebouwde back-up van Windows 7, die volgens Microsoft verre van populair is. Slechts vijf procent van de gebruikers maakt gebruik van de ingebouwde herstelfunctie. De softwaremaker voegt toe dat, inclusief alle externe programma’s voor het maken van veilige kopieën, minder dan de helft van alle Windows-gebruikers een back-up maakt.

À la OS X

Mac-gebruikers hebben al veel langer de beschikking over een soortgelijke functie: Time Machine. Microsoft zal echter meer opties voor ervaren gebruikers toevoegen, zoals het instellen van de frequentie voor het back-up schema en het aanpassen van de omvang van de lokale cache, een gereserveerde hoeveelheid opslag op de lokale schijf voor het geval een externe harde schijf niet beschikbaar is. Ook is er een optie om alle computers binnenin een HomeGroup aan te sluiten op de nieuwe back-up functie.

Verrassend is het feit dat File History niet in staat zal zijn om back-ups te maken naar Windows SkyDrive, de harde schijf in de cloud die Windows-gebruikers 25 GB aan online opslag geeft. File History zal in plaats daarvan een veilige kopie maken van alle bestanden in de lokale SkyDrive-map.

File History is nu al beschikbaar in de laatste testversie van Windows 8. De definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem wordt eind oktober in de winkels verwacht.

Zdnet

Published On: 11-07-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht