Nu de BUILD-conferentie van Microsoft in september dichterbij begint te komen bevestigt het bedrijf ook steeds meer details over Windows 8. Zo werd vorige week bekend dat Windows 8 een app store zal krijgen en kunnen we vandaag melden dat Windows 8 ook ondersteuning krijgt voor USB 3.0. Hiervoor moet nu nog los een driver worden geïnstalleerd.

De Build-conferentie in september zal volledig in het teken staan van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 8. Windows 8 zal ook meteen de eerste Windows versie worden die geschikt wordt gemaakt voor tablets met een zogenaamde ARM-processor.

ARM-processoren zijn speciaal ontwikkeld voor smartphones en tablets en bieden goede prestaties tegen een zeer laag energieverbruik. Partijen als Intel en AMD zijn nog steeds niet in de staat dezelfde prestaties en energieverbuik te bieden dan ARM.

Windows 8 krijgt dus standaard ondersteuning voor USB 3.0. Microsoft geeft aan dat USB 3.0 tegenwoordig nog niet op elke nieuwe computers zit, maar wel steeds vaker. Microsoft verwacht dat vanaf 2015 alle nieuwe computers zijn voorzien van USB 3.0 en de USB 2.0 standaard tot het verleden behoort. Uiteraard blijft Windows 8 ook USB 1.0 en USB 2.0 ondersteunen. USB 3.0 biedt 80 procent meer stroom dan USB 2.0 poorten en is 10x sneller bij data-overdracht.

Opvallend is dat Microsoft niets los laat over Thunderbolt. Thunderbolt is een alternatieve techniek ontwikkelt door Intel, waarmee nog hogere snelheden behaalt kunnen worden. Ook ondersteunt Thunderbolt naast data-overdracht ook mogelijkheden om een videosignaal door te geven. Onder andere Apple heeft gekozen voor Thunderbolt in plaats van voor USB 3.0, net als Sony die op haar nieuwe laptops gekozen heeft voor Thunderbolt.

Hoewel Intel altijd heeft aangegeven dat Thunderbolt een alternatieve techniek is naast USB 3.0, lijkt het hiermee toch een strijd te worden. Als Microsoft besluit om USB 3.0 wel standaard te ondersteunen en Thunderbolt niet ligt het voor de hand dat USB 3.0 uiteindelijk aan het langste eind zal trekken. Partijen als ARM en AMD zullen ook voor Thunderbolt kiezen omdat Thunderbolt een techniek van Intel is waar zij geen licentie voor hebben.
techzine

Published On: 23-08-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht