Uitgangspunt voor Windows 8 was dat het ondanks de extra functionaliteit geen groter beslag mocht leggen op processor en geheugen dan Windows 7. En in die opzet zijn we geslaagd, schrijft Bill Karagounis op het Building Windows 8 blog.

Karagounis presenteert in het blog cijfers die één op één overeenkomen met testresultaten die ZDnet eerder dit jaar presenteerde: Windows 8 draait 29 processen die 281 megabyte geheugen opsouperen. Voor Windows 7 zijn dat 32 processen die 404 megabyte in beslag nemen. Karagounis laat ook zien wat de besturingssystemen voor de processor betekenen: Windows 8 pakt 1 procent van de processorcapaciteit, terwijl Windows 7 5 procent van de processor bezighoudt.

Voor de test gebruikte Karagounis een netbook met Atom-processor en 1 gigabyte geheugen, een type systeem dat ook gebruikt werd bij de eerste publieke vertoningen van Windows 7 in 2008, een jaar voordat dat op de markt kwam. Alleen dat al bewijst dat de missie is geslaagd, zegt Karagounis.

Minder processen actief
De besparing is op verschillende manieren gerealiseerd, schrijft Karagounis op het Building Windows 8-blog. Eén daarvan is het kritischer kijken naar besturingssysteemcode die in het geheugen geladen wordt. De nieuwe Metro-interface biedt daarbij extra mogelijkheden:  de 'oude' interface wordt pas geladen als de gebruiker die aanroept.

Ook is kritisch gekeken naar het laden van andere onderdelen van het besturingssysteem. Waar mogelijk worden deze nu pas actief als ze door een bepaald voorval getriggerd worden. Onder andere Windows Update en Plug and Play blijven nu inactief totdat hun functionaliteit gewenst is. Van de nieuw toegevoegde processen worden er maar twee bij het opstarten geladen.

Zuiniger met toewijzen geheugen
Windows 8 gaat ook efficiënter om met het geheugen. Applicaties kunnen bijvoorbeeld geheugen met lage prioriteit reserveren; dat geeft aan dat dat geheugen zonder (veel) problemen vrijgemaakt kan worden, als er druk op de ruimte ontstaat. Ook noemt Karagounis het combineren van geheugen, waarbij de memory manager data die meer dan eens in het geheugen worden opgeslagen combineert. Dat kan tientallen tot honderden megabytes geheugen vrijmaken, afhankelijk van het aantal applicaties dat draait.

Automatiseringgids

Published On: 11-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht