Naast meer sociale integratie en hechtere integratie met het aankomende Windows 8 gaat het 'broertje' van het desktop besturingssysteem vooral inzetten op security.
Het mag geen nieuws heten dat Microsoft van plan is eind dit jaar een grotere update voor Windows Phone beschikbaar te maken en dat deze erop bericht zal zijn de plooien in het veelbelovende OS glad te strijken. Dankzij nieuwswebsite PocketNow zijn we de belangrijkste details te weten gekomen, aangezien zij een videopresentatie in handen kregen van een belangrijke Microsoft-bestuurder. Hoewel het mij lijkt op moedwillig lekken om media-aandacht te krijgen, lijkt de gepresenteerde informatie wel te kloppen.
Geruchten over de "Apollo" upgrade – die anderen al "Windows Phone 8" zijn gaan noemen, deden al maanden de ronde. Analisten die de ontwikkelingen hierin op de voet volgen, bevestigen de onthullende details die in de videopresentatie aan orde kwamen. Tot de nieuwe features behoren onder meer on-device encryptie, betere integratie met het aankomende Windows 8 besturingssysteem en bredere ondersteuning van hardware.
Support voor SD-kaartjes
PocketNow meldt daarnaast dat Microsoft ondersteuning voor SD-kaarten aan het mobiele OS gaat toevoegen, hetgeen niet helemaal correct is aangezien Windows Phone 7 al ondersteuning biedt voor een propriëtair formaat voor SD-kaarten – een systeem dat door de meeste telefoonfabrikanten niet wordt ondersteund. Het is nog onduidelijk of "Apollo" gaat werken met dezelfde universele SD-kaart standaard die wordt toegepast in laptops en pc's. Ook maakt PocketNow melding van integratie met VoIP-dienst Skype en vervangende software van de impopulair gebleken Zune-mediaspeler.
Al langer wordt gespeculeerd over de kleinere update "Tango", die meer sociale features aan Windows Phone 7.5 "Mango" toe zal voegen. Deze update verschijnt dit voorjaar. De reden dat niet "Tango", maar "Apollo" de grote klapper voor het systeem gaat worden is omdat er een aantal securityfunctionaliteiten op gebied van beheer ingebouwd gaan worden die eerder verhinderden dat het OS voor bedrijven een serieuze optie (in plaats van iOS en Android) vormt.
'Metro UI wordt universeel'
Eigenlijk had Microsoft al veel eerder met die beveiliging aan het werk gemoeten. Wat wel op het juiste moment komt, is de hechtere integratie tussen "Apollo" en Windows 8, waardoor ontwikkelaars vanuit dezelfde code Metro UI-apps kunnen bouwen. "Dit toont aan dat Microsoft van plan is een naadloos ecosysteem tussen de pc, tablet, smartphone en tv op te zetten", aldus IDC-analist Al Hilwa.
Hilwa zegt verder: "Het ziet ernaar uit dat Windows Phone 8 voortborduurt op belangrijke onderdelen van Windows 8 en dat de basisapplicaties hetzelfde zullen zijn. Ik weet niet hoe eenvoudig het wordt om apps voor het ene systeem geschikt te maken voor het andere, maar alles wijst erop dat Windows Phone 8 in veel opzichten het telefoonbroertje van Windows 8 gaat worden. Zo kunnen apps in beide systemen makkelijker met elkaar praten en zijn apps voor Windows Phone 8 native C en C++ – talen die ook door Windows 8 ondersteund gaan worden."
Microsoft doet wat Apple vijf jaar geleden gedaan heeft
Windows 8 heeft al de visuele vormgeving van Windows Phone 7 overgenomen, dus het is logisch dat Microsoft de platforms minstens zo hecht naast elkaar zal leggen als Apple met Mac OS X en iOS geeft gedaan, waar beide systemen dezelfde API's gebruiken, de Objective-C gebaseerde ontwikkelingsomgeving en interfacekenmerken.
webwereld.nl