Windows Phone verslaat BlackBerry voor de derde plek op de wereldwijde smartphonemarkt, meldt marktmeter IDC. De twee mobiele platformen blijven wel klein: maar liefst 75 procent van alle verscheepte smartphones draait Android.

In het eerste kwartaal van 2013 zijn er wereldwijd 7 miljoen Windows Phones verscheept. Daarmee is het besturingssysteem van Microsoft het kwakkelende BlackBerry (6,3 miljoen) voorbij. Dat meldt marktvorser IDC in een nieuw rapport over de wereldwijde smartphonemarkt.

 

Android en iOS verdelen de taart

De nummer drie en vier verbleken echter bij de macht van de twee toppers. Dat zijn Apple, die 37,4 iPhones verscheepte, en vooral Android, waarvan er in de afgelopen drie maanden 162,1 miljoen toestellen uit de smartphonefabrieken rolden. Dat meldt marktvorser IDC in een nieuw rapport over de wereldwijde smartphonemarkt.

Daarmee heeft Android een marktaandeel van 75 procent, en komt iOS uit op 17,3 procent van de markt. Windows Phone draait nu op 3,2 procent van de smartphones en BlackBerry is teruggevallen naar minder dan 3 procent.

 

Windows Phone op de goede weg

“Het is voor het eerst dat Windows Phone op de derde plek komt en dit legitimeert de strategie van Microsoft en partner Nokia”, aldus IDC-analist Kevin Restivo. “Maar gezien de relatief lage volumes moet het Windows Phone-kamp nog flink aan de weg timmeren om de status van alternatief voor Android en iOS te verstevigen.”

Ook smarthones waarop een Linux-distro draait, zitten in het slop. IDC verwacht dat dit segment later dit jaar wel weer zal aantrekken door de uitrol van toestellen met Tizen, Ubuntu en Firefox OS. Die nieuwkomers moeten zich nog bewijzen.

 

Microsoft-tax voor Android

De smartphonemarkt als geheel is ten opzichte van vorig jaar ruim 41 procent gegroeid, becijfert IDC. Overigens profiteert Microsoft ook flink van de Android-explosie, aangezien de meeste fabrikanten onder druk licentiegeld afstaan. De groei van Android betekent dus meer inkomsten voor Windows Phone-maker Microsoft.

webwereld

Published On: 16-05-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht