Tegelijk met de laatste proefversie van Windows 8 brengt Microsoft toch nog een release candidate van de bijbehorende servervariant. Beheerders kunnen dit begin juni downloaden.

Microsoft heeft een week geleden onthuld dat Windows Server 2012 "dit jaar nog" uitkomt. Officieel is nog niet onthuld wanneer desktop- en tabletbesturingssysteem Windows 8 uitkomt, maar Microsoft hanteert grofweg gelijkgeschakelde release-schema's voor zijn client- en serverplatformen. Van Server 2012 is al wel een bèta beschikbaar, maar het was nog onbekend of er een bijna-definitieve proefversie volgt.

Eerste week juni

Nu vult Microsoft die leemte in met de aankondiging dat tegelijk met de laatste proefversie (release preview) van Windows 8 ook de release candidate van Server 2012 uitkomt. Dit gebeurt in de eerste week van juni. Beide besturingssystemen zijn dan publiekelijk te downloaden en uit te proberen.

De nieuwe serverversie van Microsofts besturingssysteem heeft onder meer veel verbeteringen voor netwerkprotocol SMB dat dient voor bestandsdeling. Het ingebouwde SMB 3.0 heeft nieuwe functies specifiek voor serverapplicaties, zoals databases en virtualisatiesoftware. Dit omvat ook het nieuwe datatransportprotocol SMB Direct waarbij data-overdracht gebeurt met directe geheugentoegang, zodat processors minder worden belast.

Update:

De SMB-verbeteringen gelden overigens alleen voor systemen met Windows Server 2012 onderling en ook in combinatie met Windows 8-pc's. Microsoft antwoordt onder de blogpost over SMB 3.0 op een vraag van beheerder 'Dave'. Er komt geen patch of service pack (SP) voor Windows 7 om die client naar de hogere SMB-versie te brengen met meer functies.

Webwereld

Published On: 26-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht