Windows XP SP2 blijft het besturingssysteem dat het meest besmet is met malware. Het aandeel malware op computers met XP daalde wel het hardst. Op Windows 7 steeg het juist enorm.

Microsoft heeft gisteren haar  Security Intelligence Report 10 uitgebracht. Uit het rapport blijkt dat Windows XP SP2 met 19,3 malware besmettingen per duizend installaties van het besturingssysteem in de tweede helft van 2010 malwarekampioen bleef. Net daarna volgt Service Pack 3 van het populaire besturingssysteem met 14 besmettingen op duizend installaties.

Windows 7 blijft het veiligst
Het aandeel malware besmettingen op Windows XP daalde wel het meest. Het aantal malwarebesmettingen op het besturingssysteem uit 2001 liep met gemiddeld 22 procent terug.

Op de 32 bits-versie van Windows 7 steeg het aantal besmettingen het sterkst. Op iedere duizend installaties van dat OS blijken er ongeveer 4 besmet. In de  eerste helft van 2010 waren dat er nog drie: Een stijging van zo’n 33 procent.

Op Windows Vista steeg het aantal besmettingen licht.

Windows 7 blijft desalniettemin het Microsoft besturinggssysteem met de minste malwarebesmettingen. De 32 bits-versie van het OS kent 3,8 besmettingen per duizend installaties. De 64 bits-versie kent zelfs slechts 2,5 besmettingen per duizend installaties. Dat is het minst van alle geteste besturingssystemen, inclusief Windows Server 2008 R2. De serverversie heeft namelijk per duizend installaties 3,6 besmettingen.

'64-bit gebruikers zijn technischer'
Gemiddeld over alle versies van Windows waren er in de tweede helft van 2010 8,7 malwarebesmettingen per duizend computers. In de eerste helft van dat jaar waren dit er nog 10,8. Volgens de softwarereus uit Redmond is de daling van besmette computers met Windows XP hier verantwoordelijk voor.

Volgens Microsoft komt het lagere aantal besmettingen op Windows Vista en 7 vooral door de beveiligingsmechanismen als  User Account Control (UAC). Dat ontbreekt nog in Windows XP. Dat Windows 7 64 bit het zo goed doet heeft volgens Microsoft echter een andere reden: Vooral gebruikers met verstand van techniek hebben een voorkeur voor 64 bit. Zij weten beter wat ze doen.

Daarnaast heet de 64 bitsversie van Windows 7 ook Kernel Patch Protection. Die optie beschermt de kernel van Windows en zou voorkomen dat bepaalde malware werkt.

Webwereld

Published On: 13-05-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht