Winkeliers zonder webwinkels moeten zorgen dat ze meer doen aan hun online vindbaarheid. Anders missen ze de slag om de consumenten die op een nieuwe manier winkelen.

Dit verklaart innovatie-adviseur Jan-Willem Janssen van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) tegenover NUzakelijk.nl. Hij legt namens HBD aan winkeliers uit hoe ze het zogenaamde ‘nieuwe winkelen’ moeten zien als een kans.

Het nieuwe winkelen houdt in dat consumenten steeds meer eerst online op zoek gaan naar wat voor product of dienst ze willen hebben en pas daarna kiezen hoe en waar ze het gaan kopen. “Voor kleine winkeliers met alleen een fysieke winkel en dus zonder webwinkel is dit een risico, omdat ze niet online zijn te vinden”, aldus Janssen.

Collectief
Hoe moeten winkeliers dit aanpakken? “Voor een MKB’er is het heel lastig om solo op deze ontwikkeling in te spelen. Als je bijvoorbeeld een site online hebt met elke dag 2 aanbiedingen komt daar niemand op af."

“Zodra je echter als collectief gaat opereren, bijvoorbeeld alle winkels in de binnenstad, sta je veel sterker. Als bijvoorbeeld 300 winkels 2 aanbiedingen per dag op een gezamenlijke website zetten, wordt het aanbod echt interessant voor de consument, terwijl het voor elke individuele winkelier niet meer werk is.”

Vindbaarheid
Dit geldt niet alleen voor internet. Winkeliers kunnen sowieso meer samenwerken, vindt Janssen. “De slager en de bakker hebben 70 procent dezelfde klanten. Je moet samen het winkelbezoek aangenamer proberen te maken.”

Verder is vooral de vindbaarheid belangrijk op internet, volgens Janssen. Op dit moment zijn het vooral webwinkels die worden gevonden op internet, terwijl fysieke winkels anoniem blijven.
http://www.nu.nl/internet/2732551/winkelier-moet-online-vindbaarheid-verbeteren.html

Published On: 06-02-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht