Toetsenborden horen tot de smerigste objecten in huis en op kantoor. Vioguard heeft daar een oplossing voor: het zelfreinigend toetsenbord. Het meldt nu trots dat dat systeem door de Food and Drug Administration is toegelaten tot de Amerikaanse markt.

Vijf maal zo veel bacteriën op een toetsenbord als op het toilet. Dat was onlangs de verontrustende uitkomst van een Britse studie naar de hygiënische omstandigheden op kantoor. En het was niet de eerste keer dat geconstateerd werd dat toetsenborden vies zijn.

Het Amerikaanse VioGuard heeft daarvoor een oplossing ontwikkeld. Een toetsenbord dat na een bepaalde gebruiksduur of op instructie van de gebruiker een kast binnengetrokken wordt voor reiniging met UV-licht. Dat doodt 99,9 procent van de bacteriën, claimt VioGuard. het werkt als volgt:


De claim van VioGuard staat overigens wel ter discussie. In een studie gepubliceerd in het American Journal of Infection constateren de onderzoekers bijvoorbeeld dat ultraviolet licht in ziekenhuisomstandigheden gemiddeld maar 67 procent van de bacteriën doodt. Hoe VioGuard tot 99,9 procent komt, is onduidelijk, als het die 99,9 procent al echt haalt.

Er zijn nog twee nadelen: het is een behoorlijke doos op je bureau, en het kost meer dan je pc. Toepassing lijkt daarmee voorbehouden aan omstandigheden waar hygiëne van levensbelang is.

Maar het apparaat is in ieder geval wel veilig te gebruiken, blijkt uit de goedkeuring van de FDA.

Automatiseringgids

Published On: 09-01-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht