Steve Jobs zal de geschiedenis ingaan als de man achter revolutionaire elektronische vernieuwingen op het gebied van smartphones en computers. Toch heeft hij ook producten op de markt gebracht die geen 'instant succes' waren.

   
""

Missers Steve Jobs


1. Apple III (1981)
– De opvolger van de zeer populaire Apple II richtte zich op zakelijke gebruikers en had er het prijskaartje voor. Helaas bleek de hardware onbetrouwbaar. Apple verloor de zakelijke markt aan IBM PC, datzelfde jaar opgericht, en een zich vlug uitbreidende markt van PC-klonen.

2. Lisa (1983) – De eerste commercieel geproduceerde computer met een grafische user interface kostte bij de lancering 9995 dollar. De computer verloor al vlug terrein op de later dat jaar gelanceerde en veel goedkopere Macintosh.

3. NeXT Computer (1989)
– Na zijn gedwongen vertrek bij Apple ontwierp Jobs met zijn nieuwe onderneming een computer die in veel opzichten zijn tijd vooruit was, maar die, net als de Apple III en Lisa, ook te duur was om gewone gebruikers voor zich te winnen.

4. Puck Mouse (1998) – De nieuwe iMac was het eerste grote product dat na Jobs' terugkeer bij Apple in 1996 op de markt kwam. De iMac was een groot succes, de kleine ronde muis die werd meegeleverd was dat niet. Gebruikers wisten niet in welke richting de muis was gericht en het apparaat was te klein om prettig te kunnen gebruiken.

5. The Cube (2000) – De kleine desktopcomputer was prachtig ingepakt in een kubus van doorzichtig plastic. The Cube won designprijzen, maar was desalniettemin een flop vanwege de hoge prijs. Daarbij bood de computer weinig extra's in vergelijking met andere Macs.

Het idee van The Cube leeft voort in de Mac Mini, een succesvollere, maar minder opvallende kleine Mac.

6. iTunes phone (2005) – Men gaat makkelijk voorbij aan het feit dat de iPhone niet Apple's eerste stap op de telefoonmarkt was. Eind 2005 verscheen in samenwerking met Motorola de ROKR in de winkel. Het was een acceptabel, ietwat saai toestel, maar als muziekspeler deed hij onder voor de iPod.

Er was slechts ruimte voor honderd nummers en het laden van muziek vanaf de computer duurde eeuwig. Daarnaast was er kritiek dat er via het telefoonnetwerk geen muziek kon worden gedownload, een beperking die ook gold voor de eerste iPhone.

7. Apple TV (2007) – Apple's komst in de woonkamer was een halfslachtige onderneming – Jobs noemde de Apple TV later zelf een 'hobby'. Apple TV is een klein vierkant apparaat, verbonden aan een televisie en een Mac.

Met een kleine afstandsbediening kan de gebruiker muziek en films van zijn computer afspelen op zijn tv. De Apple TV was met 249 dollar duur en bovendien was het moeilijk om het apparaat in te stellen en te gebruiken. Films die in iTunes waren aangeschaft werden in een lage resolutie op tv getoond, waardoor ze er op hdtv's hoekig uitzagen.

In 2010 introduceerde Apple een sterk verbeterde en goedkopere Apple TV, die direct met internet verbonden is. Apple TV is sinds deze week ook in Nederland verkrijgbaar.

nu

Published On: 07-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht