Cybercriminaliteit is helaas een fenomeen waar we vandaag de dag niet meer om heen kunnen. Je kan je dan ook maar beter zo goed mogelijk wapenen tegen mogelijke indringers en eventuele gegevensdiefstal of dataverlies. Hier zijn alvast enkele tips die je een aardig eind op weg kunnen helpen.

1. Hou je computer up-to-date met de laatste patches, en niet alleen die van Microsoft, Adobe of Firefox. "Zowat 90 procent van de succesvolle aanvallen zijn tegen kwetsbaarheden waar een patch voor bestaat", vertelt Michel Lanaspeze van security specialist Sophos.

2. Verwijder e-mails met verdachte inhoud of bijlagen meteen. Bekijk je e-mails ook altijd als 'platte' tekst zonder Javascript, Flash of preview-functionaliteit.

3. Beheer je downloadmap en verwijder alles wat je niet meer nodig heeft.

4. Hou Flash, Java en JavaScript uitgeschakeld in je webbrowser, behalve als het echt nodig is.

5. Hou je security software up-to-date en opteer voor een breder arsenaal aan beveiligingsoplossingen dan antivirus en firewall. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen die Host Intrusion Prevention aankunnen, zodat je ook mogelijke gevaren op die manier kan afdekken.

6. Kuis regelmatig je e-mailprogramma, net als het cachegeheugen van je webbrowser. Die verdient ook een regelmatige leegmaakbeurt. Dat kan manueel óf automatisch telkens als je het programma sluit.

7. Kies voor langere en ingewikkeldere wachtwoorden, bijvoorbeeld een combinatie van cijfers en letters. Een vaak gebruikte methode om wachtwoorden te versleutelen is het SHA-1-algoritme. Volgens security specialisten kost het bij deze versleuteling enkele seconden om een wachtwoord van zes karakters te ontcijferen, maar tot 15 jaar om eentje van negen karakters te kraken.

Zdnet

Published On: 29-08-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht